Bezlepková dieta vyžaduje konzumaci pouze takových obilovin, které neobsahují lepek. Jsou to například quinoa, pohanka, rýže nebo jáhly. Tito lidé jsou svým způsobem omezeni v tvorbě některých pokrmů, například dezertů a moučníků. Neznamená to však, že neexistuje možnost, jak si pochutnat na bezlepkovém ovocném koláči ze 6 surovin. Receptů na toto téma je na internetu celá řada.
Výhody bezlepkové stravy
Bezlepkovou stravu si mohou dopřát i lidé relativně zdraví, protože je dobře stravitelná, ovšem za předpokladu, že půjde o celozrnné obiloviny. Pouze celá obilná zrna mohou vašemu tělu prospět, nikoli bílá mouka a všechny ostatní produkty z ní vyrobené. Bezlepkové obiloviny lze snadno připravovat a využívat je ve formě příloh, což se týká zejména hnědé neloupané rýže, pohanky, quinoy a prosa, které se u nás prodává pod názvem jáhly. Ty se také dají upravit jak na slano, tak i na sladký způsob ve formě dezertů s ovocem. Bezlepkové obiloviny mohou konzumovat i vegani a vegetariáni a spolu s luštěninami vytváří komplexní sled aminokyselin, které nahradí v jídelníčku maso.